Hirvet haku päällä

Teksti: Hanna Vilo

Kiima-aikana hirviä näkee tavallista useammin valoisaan aikaan. Erityisesti liikenteessä kannattaa silloin olla varovainen.

Alkusyksyllä saattaa hyvällä tuurilla päästä seuraamaan hirvien parin etsimispuuhia. Syyskuussa niiden kiima-aika on aktiivisimmillaan, ja siksi tavallisesti vain hämärässä liikkuvia eläimiä on paljon liikkeellä valoisaan aikaan. Varsinkin tyyninä aamuina ja iltoina voi myös kuulla urosten öhkimistä, jolla ne kutsuvat naaraita luokseen.

Hirviurokset tuntevat arvojärjestyksensä hyvin. Mitä suuremmat sarvet, sitä enemmän hirvisonnilla on arvovaltaa. Yli kuusipiikkiset sarvet ovat jo melko harvinaiset, ja silloin uros tietää, että sen on helppo löytää parittelukumppani.

Jos paikalle sattuu kaksi samankokoiset sarvet omaavaa urosta, saattaa tilanne edetä sarvien kolisteluun ja nujakointiin asti. Naaras valitsee parittelukumppanikseen tappelun voittaneen uroksen. Naarailla hedelmällinen aika on kuitenkin hyvin lyhyt, vain noin yhden vuorokauden vuodessa. Siksi ajoituksen täytyy olla juuri oikea.

Hirviä liikkuu kaikkialla Suomessa, mutta suurimmat kannat ovat Etelä- ja Länsi-Suomessa. Niitä näkee usein metsissä, pienillä peltoaukioilla ja hakkuuaukoilla. Autoilijoiden kannattaa olla erityisen varovaisia, sillä kun parin etsintä on kiivaimmillaan, hirvien tarkkaavaisuus liikenteen suhteen laskee huomattavasti.

Hirvet liikkuvat yleensä lähes millä tahansa ilmalla, mutta hyvin tuulisella ja sateisella säällä ne vähentävät kulkemisiaan. Ne suunnistavat pääasiassa kuulo- ja hajuaistin avulla, ja huonolla säällä aistiminen usein vaikeutuu.

Juttu perustuu luontokuvaaja  ja -asiantuntija Esko Inbergin haastatteluun.
Kuva: Esko Inberg