Turvallista matkaa!
Diabetesliiton Turvallista matkaa! -ohjelehtiset on päivitetty Trafin uusien ajoterveysohjeiden mukaisiksi. Terveydenhuollon kautta jaettaviksi tarkoitetut lehtiset ovat myynnissä repäisylehtiöinä verkossa. Jokaisen lehtiön kannessa on lääkärille ohjeita diabeetikoiden ajoterveyden arviointia varten.
Painettujen lehtiöiden hinnat lähetyskuluineen ovat 17 euroa / 50 sivua ja 24 euroa / 100 sivua. Ohjelehtisten pdf:t ovat d-kaupassa www.diabetes.fi/d-kauppa tulostettavissa maksutta.
Tutustu uudistettuun Fineliin
THL:n ylläpitämä www.fineli.fi on uudistettu. Sivustolla on nyt tiedot yli 3 600 elintarvikkeesta ja 55 ravintotekijästä. Palvelussa voi etsiä tietoja elintarvikkeiden koostumuksesta, vertailla elintarvikkeita keskenään ja pitää ruokapäiväkirjaa. Finelin ruokakoriin voi koota oman ateriansa ja tarkastella sen ravitsemuksellista sisältöä ja energiamäärää sekä arvioida sitä suhteessa suomalaisiin ravitsemussuosituksiin.
I love suu
Suomalaisten aikuisten suunterveydessä on paljon parannettavaa. Kansainvälisesti vertaillen suomalaisten suunterveys jää kauas jälkeen sekä muista Pohjoismaista että Keski-Euroopasta. Hammaslääkäriliitto haluaakin kannustaa ihmisiä huolehtimaan paremmin suunterveydestä I love suu -kampanjallaan. Aikuisväestölle suunnatun kampanjan painopiste on tavallisimpien suun sairauksien – karieksen ja parodontiitin – ehkäisyssä, varhaishoidossa ja omahoidossa sekä suomalaisten suunterveyden parantamisessa. Avaintekijöitä ovat hyvä suuhygienia ja terveelliset ruokatottumukset. www.ilovesuu.fi ja www.facebook.com/ilovesuu
Miten kertoa lapsille sairauksista?
Toimittaja Stiina Kiiverin kirjoittama Pienen kulkijan sairauskirja tarjoaa lapsille tärkeää tietoa sairastamisesta runomuotoisten tarinoiden ja värikkäiden kuvien kautta. Pääpaino on pitkäaikaissairauksien esittelyssä, mukana ovat muun muassa allergia, astma, diabetes, sydänvika ja lastenreuma. Diabeteksesta kerrotaan lapsen kommentein, havainnollisin kuvin ja räppäämälläkin.
– Suuri haaveeni on, että kirjani voi auttaa edes yhtä pientä kulkijaa ymmärtämään, että hän ei ole ”ainoa”, vaikka hän omassa päiväkodissaan tai koulussaan olisikin. Suurin osa sairauksista on sellaisia, joiden kanssa voi seikkailla, retkeillä ja keinua korkealle, kertoo Stiina Kiiveri kertoo.
Kirjan on kustantanut Pieni Karhu. 96-sivuista Pienen kulkijan sairauskirjaa saa kirja- ja verkkokaupoista.
Lomamatkalle lähdössä?
Jos käytössäsi on sähköinen resepti, voit ottaa ulkomaanmatkalle varmuuden vuoksi mukaan 1) lääkärin tulostaman potilasohjeen, jossa on lueteltu kaikki samalla kerralla määrätyt lääkkeet tai 2) apteekista tai lääkäriltä saatavan englanninkielisen yhteenvetotulosteen eli jäljennöksen sähköisistä resepteistä niiden lääkkeiden osalta, joita on ostettu apteekista tai 3) suomenkielisen yhteenvedon kaikista sähköisistä resepteistäsi. Sen voi tulostaa itse Omakannasta tai pyytää apteekista tai terveydenhuollosta. www.kanta.fi/omakanta -palveluun kirjaudutaan esimerkiksi pankkitunnuksilla.
Muistathan kuljettaa reseptilääkkeet alkuperäisissä pakkauksissaan käsimatkatavaroissa.
Muutoksia uusien diabeteslääkkeiden korvausasioihin
Kela on lisännyt liraglutidin (Victozan) maaliskuun alusta korvauspäätöksiinsä, jotka koskevat rajoitetusti peruskorvattavia ja rajoitetusti erityiskorvattavia diabeteslääkkeitä (päätöskohta 346 jossa ovat myös dulaglutidi, eksenatidi ja liksisenatidi ja päätöskohta 160 jossa on eksenatidi). Samalla on poistettu liraglutidin annosrajoitus.
Päätöskohtien 346 ja 160 edellyttämän B-lausunnon voi nyt antaa diabeteksen hoitoon perehtynyt lääkäri, kun ennen vaadittiin erikoislääkärin lausunto.
Kuntoutusta tarjolla
Diabeetikoille tarkoitettuja kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja järjestetään Diabetesliiton Diabeteskeskuksessa Tampereella, mutta myös muualla Suomessa. Lisätietoa Kelan kuntoutuksena järjestettävistä kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseista löytyy verkosta www.kela.fi/kuntoutus tai saa puhelimitse 020 692 205.
Biosimilaari-insuliini erityiskorvattavaksi
Lantus-insuliinia vastaava Abasaglar-biosimilaari tuli Suomen markkinoille viime syksynä.
Helmikuun alusta lukien se on 100 prosenttisesti erityiskorvattava. Ainakaan toistaiseksi biosimilaarivalmisteet eivät kuulu lääkevaihdon piiriin.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan Abasaglar vastaa ominaisuuksiltaan Lantusta. Fimea toteaa biosimilaari-insuliinien olevan tervetulleita, koska niiden avulla voidaan hillitä yhteiskunnan lääkekuluja. Hinnaltaan Abasaglar on 22 prosenttia halvempi kuin Lantus.
Biosimilaari on lääke, joka sisältää biologisen alkuperäisvalmisteen vaikuttavan aineen uuden version.
Opastusta terveyspalvelujen käyttöön
Hoitopaikanvalinta.fi-sivusto tarjoaa tietoa terveyspalvelujen käyttämisestä kotimaassa ja ulkomailla, potilaan oikeuksista ja kustannusten korvauksista.
Uusi opas tyypin 2 diabeteksesta
Diabetesliitto on uudistanut ja laajentanut tyypin 2 diabeetikoille suunnatun ensitieto-oppaansa uudeksi kattavaksi perusoppaaksi. Opas kertoo, millainen tyypin 2 diabetes on, miten sitä hoidetaan ja miksi hoitoon kannattaa perehtyä, miten kannattaisi syödä ja liikkua ja mikä on lääkkeiden asema hoidossa. Opas paneutuu myös henkiseen hyvinvointiin. Opas sopii niin uusille diabeetikoille kuin pitempäänkin sairastaneillekin sekä opinnoissaan tai työssään diabetestietoa tarvitseville.
Oppaan tekijät ovat kokeneita hoidonohjauksen ammattilaisia: ravitsemusterapeutti Liisa Heinonen, jalkojenhoitaja Jaana Huhtanen, psykologi Kirsi Ikuli, diabeteslääkärit Pirjo Ilanne-Parikka ja Vuokko Kallioniemi, liikuntatieteen maisteri Taru Poukka ja diabeteshoitaja Tiina Salonen.
Perusopas – Tyypin 2 diabetes, 44 sivua, hinta 4 euroa/kpl, 45 euroa/50 kpl; hinnat sisältävät lähetyskulut. Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa; materiaalitilaukset@diabetes.fi; p. 050 310 6615, 050 310 6616 tai 03 286 0111 (vaihde ma-pe klo 8-13)
Implantteja suussa?
Hammaslääkäriliitto muistuttaa, että hammasimplanttia pitää hoitaa päivittäin kuin luonnonhammasta. Jos plakkia ei poisteta, implantin ympärillä oleva kudos tulehtuu.
Määräaikaisissa tutkimuksissa tulee käydä yksilöllisen ylläpitohoitosuunnitelman mukaan. Yhteyttä hammaslääkäriin tulee ottaa heti, jos puhdistamisessa on ongelmia, harjauksen yhteydessä on verenvuotoa, joka ei lopu puhdistusta tehostamalla, tai ilmenee paikallista punoitusta, turvotusta, kipua tai purenta-arkuutta tai implantti tai implanttihammas tuntuu liikkuvan
Elinluovutuskortti myös sähköisenä
Munuais- ja maksaliitto kumppaneineen on haastanut suomalaiset hankkimaan joko perinteisen elinsiirtokortin tai lataamaan siitä tehdyn mobiiliversion – ja myös välittämään tietoa tästä lähipiirilleen. Tutustu: www.elinluovutuskortti.fi. Painettuja kortteja saa myös Diabetesliitosta.
Kysy Kelasta
Kela.fi:n Kysy Kelasta -palstalla saa tietoa sairauspäivärahasta, sairaanhoidon korvauksista, matka- ja lääkekorvauksista sekä vammaistuista ja kuntoutuksesta.
Henkilökohtaista opastusta tarvitsevat ohjataan esimerkiksi soittamaan Kelan palvelunumeroon.
Palvelua voi käyttää myös älypuhelimella ja tablettitietokoneella. Palstalle voi rekisteröityä, jolloin voi seurata omia viestiketjuja. Kysymyksen voi kuitenkin jättää palstalle myös rekisteröitymättä.
Varo valeapteekkia
On hyvä tietää, että Apteekki-nimellä toimiva verkkokauppa ei välttämättä ole apteekki ja että apteekit eivät harjoita Suomessa puhelinmyyntiä.
Kuluttajaliitto on huolissaan yhä aggressiivisemmaksi käyvästä puhelinmyynnistä, joka kohdistuu usein vanhuksiin ja yksinäisiin ihmisiin.
- Markkinoinnissa valmisteiden sanotaan olevan välttämättömiä täysipainoisen elämän kannalta, huomioimatta näiden aineiden vaikutusta esimerkiksi muuhun lääkitykseen. Apteekki-nimen käyttämisellä yritetään harhaanjohtaa kuluttajia uskomaan, että kyseessä on valvonnan alainen apteekkitoiminta, jolla on Suomessa kuluttajien keskuudessa luotettava maine. Puhelimitse tehtyjen sopimusten ehdot jäävät usein myös epäselviksi ja tilausten lopettaminen on hankalaa, ellei mahdotonta, toteaa johtava lakimies Tuula Sario Kuluttajaliitosta.
Laillisen apteekin verkkopalvelun eli verkkoapteekin tunnistaa yhteiseurooppalaisesta tunnuksesta. Sitä klikkaamalla pääsee kansallisen lääkeviranomaisen ylläpitämään luetteloon kyseisessä EU-maassa toimivista laillisista verkkoapteekeista. Jos luettelossa ei ole mainintaa verkkoapteekista, se on laiton.
Sinäkin osaat elvyttää
Tärkeintä elvytyksessä on rintakehän painelu. Se on turvallista ja lisää potilaan mahdollisuuksia selvitä sydänpysähdyksestä. Ilman elvytystoimia aivoissa syntyy palautumattomia vaurioita jo viiden minuutin kuluttua sydänpysähdyksestä.
- Painele rintakehää syvään ja riittävän nopeasti, ja aloita heti, älä tuhlaa aikaa! Jos tajuton
potilas ei reagoi, eikä hengitä normaalisti, paina keskeltä rintakehää viiden senttimetrin syvyyteen asti, 100−120 painelua minuutissa, neuvoo professori Maaret Castrén Euroopan Elvytysneuvostosta
Elvytyskoulutuksen saaneiden maallikoiden pitäisi kuitenkin antaa myös puhalluselvytystä: 30 painelua, 2 puhallusta.
Testien kautta terveille poluille
Uudessa Omahoitopolut.fi-verkkopalvelussa voi Lasten terve kasvu -testillä arvioida perheen elintapoja. Päihteet ja mielenterveys -testi auttaa puolestaan selvittämään psyykkistä hyvinvointia ja päihteidenkäyttöä. Yhdistelmätestillä voi testata riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin sekä dementiaan. WHO:n kehittämällä Toimintakyky-testillä voi selvittää omaa tai iäkkään omaisen selviämistä arjessa.
Omahoitopolut.fi-palvelun on tuottanut THL yhdessä useiden järjestöjen ja sairaanhoitopiirien sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Maksuton palvelu ei edellytä kirjautumista, ja testitiedot saa tallennettua suoraan omalle koneelle.
Mikä on sinun hyvä syysi?
Alkoholinkäytön syyt voivat olla tiedostettuja tai tiedostamattomia. A-klinikkasäätiön Päihdelinkillä on käynnissä marraskuun loppuun asti kestävä Minun hyvä syyni -kampanja. Kampanja herättelee ihmisiä miettimään omia syitään käyttää alkoholia. Sivustolla voi kirjoittaa oman hyvän syynsä juoda valmiisiin etikettipohjiin, ja lisäksi sivustolla annetaan alkoholinkäyttöön liittyvää infoa. www.minunhyväsyyni.fi.
Hoitoturvallisuus ennen kaikkea
Verkossa julkaistu Potilaan opas kertoo jokaisen potilaan asemassa olevan mahdollisuuksista vaikuttaa oman hoitonsa turvallisuuteen koko hoitojakson ajan. Oppaassa on muun muassa kymmenen tärkeää vinkkiä turvallisen hoidon takaamiseksi ja täsmätietoa potilaan oikeuksista. Sivujen www.potilaanopas.fi sisällön voi myös tulostaa pdf-muodossa. Lisätietoja: www.potilasturvallisuus.fi.
Nettiopas potilasturvallisuudesta
Jokainen meistä on joskus potilas. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisema Potilaan opas kertoo mahdollisuuksistasi vaikuttaa hoitosi turvallisuuteen koko hoitoajaksosi ajan. Oppaan voi myös ladata omalle koneelle pdf-tiedostona, jonka voi tulostaa.
VAASAN lupaa: leipien suolaisuus vähenee
Leipomoyhtiö VAASAN on teettänyt selvityksen, jossa tutkittiin leipätuotteiden suolapitoisuuden yhteyttä 25–74-vuotiaiden suomalaisten päivittäiseen suolansaantiin, verenpaineeseen, sepelvaltimotaudin ja aivohalvauksen riskiin ja valtimotautitapahtumiin.
Selvityksen mukaan leipätuotteiden suolapitoisuutta vähentämällä tässä ikäryhmässä voidaan vähentää valtimotautitapahtumien määrää jopa parin tuhannen tapauksen verran seuraavan kymmenen vuoden aikana.
Suomalaiset saavat kolmanneksen päivittäisestä suolasta viljavalmisteista, ja yksinomaan leipätuotteiden osuus niistä on 12–18 prosenttia. VAASAN sitoutuu vähentämään suolaa leipätuotteissaan Suomessa keskimäärin 10 prosenttia seuraavan kolmen vuoden kuluessa.
Eväitä ruokakeskusteluun
Diabetesliiton ja Kustannus Oy Duodecimin yhteinen tietokirja Väriä ja voimaa – parhaat ruokavalinnat diabeteksen hoidossa ja ehkäisyssä on päivitetty. Kirjan kolmaskin painos evästää lukijaa tekemään perusteltuja valintoja ja hahmottamaan, miten ruoka ja terveys ovat yhteydessä toisiinsa. Kirjassa käsitellään muun muassa kahvipöydissä ja internetissä toistuvasti esiin nousevia kysymyksiä rasvoista, hiilihydraateista, ravintolisistä ja laihduttamisesta ja annetaan vinkkejä kasvisten syönnin lisäämiseen. Tilaukset p. 03 2860 111, materiaalitilaukset@diabetes.fi tai www.diabetes.fi/d-kauppa, hinta 19 euroa.
Insuliinit ja annosteluvälineet -kooste ajan tasalla
Diabetesliitto on päivittänyt koostamansa Suomessa myytävät insuliinit ja annosteluvälineet -taulukot. Taulukot sisältävät yleisesti myytävät insuliinit, insuliinikynät, insuliinipumput, infuusiosetit ja ruiskut. Uutuutena esitellään insuliinin annosteluportti. Taulukot löytyvät www.diabetes.fi -sivun Avuksi arkeen –otsikon alta.
Stumppari auttaa mobiilisti
Stumppari.fi on Hengitysliiton uusi ilmainen mobiilipalvelu tupakoinnin lopettajille. Palvelu kertoo esimerkiksi savuttomien päivien ja säästyneen rahan määrän sekä lopettamisen mukanaan tuomat terveyshyödyt.
Sivustolta www.stumppi.fi löytyy keskustelupalsta ja tietoa tupakoinnin lopettamisesta ja tupakoinnin haitoista sekä lopettajien blogeja.
Henkilökohtaista apua saa maksuttomasta neuvontapuhelimesta, joka palvelee arkisin klo 13–18 numerossa 0800 148 484. Puhelimeen vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset.
Omaishoitajille mielenvahvistusta
Ikäinstituutissa on tuotettu tietoa ikääntyvien mielen hyvinvoinnista ja kehitetty luovia menetelmiä omaishoitajien hyvinvoinnin tukemiseksi. Mielen Voimaa ja Elämysmatkoja arjen yläpuolelle -oppaat voi tilata tai ladata sähköisesti osoitteesta www.ikainstituutti.fi.
”Liikunta on lääkettä oikein annosteltuna”
Professori Ilkka Vuoren kirjoittama Liikuntaa lääkkeeksi -kirja on tarkoitettu laajalle lukijakunnalle. Sen tavoitteena on tarjota luotettavaa tietoa ja perusteluja liikkumiselle terveyden ylläpitämiseksi ja edistämiseksi. Esitetyt tiedot perustuvat kattavaan, luotettavaan ja ajantasaiseen tutkimustietoon.
Kirjassa käsitellään yleisimmät kansansairaudet ja terveyshaitat, joiden ehkäisyssä ja hoidossa liikunnasta on tutkimusten mukaan hyötyä. Kirjasta löytyvät liikuntasuositukset 35 eri sairauteen, muun muassa astmaan, diabetekseen, jännityspäänsärkyyn, nivelrikkoon ja unihäiriöihin. Tutkimusnäytön perusteella otetaan kantaa, millä perusteella liikunnan käyttö on asianmukaista ja millaisia vaikutuksia liikunnalla on odotettavissa niiden ehkäisyssä ja hoidossa.
Kirjan alussa esitellään aikuisten terveysliikuntasuositus. Kustakin sairaudesta käydään läpi pääpiirteittäin sairauden oireet ja löydökset, syntytapa ja vauriot, sairauden eteneminen ja ennuste, hoidon päälinjat sekä sairastumisen riskiä lisäävät ja vähentävät tekijät. Lisäksi käydään läpi liikunnan vaikutukset ja merkitys. Lopuksi esitetään kuhunkin sairauteen sopiva liikuntaohjelma. Kirjan loppuun on koottu liikunnan mahdollisia riskejä ja haittoja.
Ilkka Vuori kiteyttää liikkumisen idean hyvin lauseessa: Pidä liikunta yksinkertaisena, luonnollisena ja kotoisena, niin se toteutuu!
Tresiba-insuliinille rajoitettu peruskorvaus
Novo Nordiskin degludec-insuliini Tresiba on saanut lääkkeiden hintalautakunnalta rajoitetun peruskorvattavuuden kesäkuun alusta lähtien. Kyseessä on kerran vuorokaudessa annosteltava erittäin pitkävaikutteinen perusinsuliini.
Insuliini on peruskorvattava niille aikuisille tyypin 1 diabeetikoille, joilla on toistuvia yöllisiä hypoglykemioita detemir- ja glargiini-insuliinihoidon aikana (Levemir tai Lantus). Lisäksi edellytetään, että degludec-insuliinin osoitetaan parantavan tyypin 1 diabeetikon hoitotasapainoa ja vähentävän yöllisiä hypoglykemioita. Kela päättää tarkemmin korvaamisen edellytyksistä ja tarvittavista selvityksistä.
Lihavuuslääke sai myyntiluvan
Euroopan komissio on myöntänyt myyntiluvan lihavuuden hoitoon tarkoitetulle liraglutidi-valmisteelle. Novo Nordiskin Saxenda-nimisen lääkkeen myyntilupa kattaa kaikki 28 EU:n jäsenvaltiota. Lääke annostellaan kerran päivässä, ja sitä käytetään painon hallinnan apuna vähäenergiaisen ruokavalion ja liikunnan lisäämisen rinnalla.
Lääke on tarkoitettu aikuisille potilaille, joiden BMI on lähtötilanteessa vähintään 30 tai vähintään 27 silloin, kun potilaalla on lisäksi vähintään yksi painoon liittyvä sairaus, kuten diabeteksen esiaste tai tyypin 2 diabetes, kohonnut verenpaine, rasva-aineenvaihdunnan häiriö tai unenaikaisia hengityskatkoja eli uniapnea. Lääke ei ole vielä Suomessa markkinoilla.
Sydänmerkki julkaisi keittokirjan
Sydänmerkin verkkosivuilla on ollut jo pitkään herkullisia reseptejä, ja nyt kotikokkien avuksi on julkaistu kaunis Sydänruokaa-keittokirja. Resepteissä suositaan Sydänmerkki-tuotteita: niitä löytyy kaupoista jo noin 900. Kirjaa myyvät hyvin varustetut kirjakaupat, mutta sen voi myös tilata osoitteesta: www.sydankauppa.fi
Oppaita elintapojen tueksi
Uusi Lihavuus-kirja on laajin suomenkielinen teos ylipainosta, laihduttamisesta ja painonhallinnasta. Kirja kuuluu Duodecimin Hyvä hoito -sarjaan.
Liikuntafysiologi Arto Pesolalta on ilmestynyt opas Luomuliikunnan työkirja – istu vähemmän ja ole aktiivinen arjessa. Se kannustaa pieniin tekoihin vastaiskuina piintyneille tavoillemme istua kaiken aikaa.
Virikkeitä senioreille Vahvikkeesta
Vanhustyön keskusliiton kokoamaa Vahvike-aineistopankkia voivat käyttää erilaisten ryhmien ja kerhojen ohjaajat sekä yksittäiset ihmiset. Aineistopankki on virtuaalinen lipasto, jonka laatikoista löytyy tietoa, toimintaideoita, kirjallisuutta sekä virikemateriaalina muun muassa laulujen sanoja ja mittava kuvapankki. Klikkaa sisään www.vahvike.fi.
Apteekki.fi avattu
Apteekkariliiton Apteekki.fi-sivusto tarjoaa tietoa hyvinvoinnista, terveydestä, sairauksien ennaltaehkäisystä ja hoidosta sekä lääkehoidoista. Apteekkihaun avulla voi etsiä muun muassa lähimmän apteekin, luotettavat verkkoapteekit sekä apteekkien tarjoamia palveluita, kuten annosjakelu ja lääkityksen tarkistuspalvelu. Lääkekorvauslaskurilla voi selvittää lääkkeen hinnan ja lääkekorvauksen. Lisäksi voi selvittää löytyykö lääkkeelle vastaavia vaihtokelpoisia valmisteita.
Tietopankki lääketutkimuksista
Laaketutkimukset.fi-verkkopalveluun on koottu ajantasaista ja luotettavaa tietoa lääketutkimuksista ja tutkimusilmoituksia. Palvelu on tarkoitettu kliiniseen lääke- tai rokotustutkimukseen osallistumista harkitseville ja tutkimuksessa mukana oleville henkilöille.
Miten tunnistaa luotettavan lääketiedon?
Duodecimin ylläpitämässä Terveyskirjastossa on julkaistu Lääketietoa verkossa -artikkeli, jonka tavoitteena on helpottaa lääkkeiden käyttäjiä tunnistamaan luotettavia lääketiedon lähteitä internetissä. Lääketiedon linkkikokoelma löytyy osoitteesta www.terveyskirjasto.fi > Lääketietoa verkossa
Mielenterveyssivustot yhdistyivät
Uudistuneessa Mielenterveysseura.fi:ssä yhdistyy nyt seitsemän erillistä sivustoa yhdeksi palvelukokonaisuudeksi.