Teksti: Mervi Lyytinen
Koronan aiheuttama tauko ei lamauttanut ruotsinkielistä yhdistystoimintaa. Päinvastoin rajoitusten poistuttua ihmiset kokoontuvat sankoin joukoin nauttimaan toistensa seurasta – omalla kielellä.
Ruotsinkielisten yhdistysten yhteinen tapahtuma Svenska Träffen kokosi runsaslukuisen joukon osallistujia syyskuussa Maarianhaminaan meren äärelle venesataman ja vanhan merikorttelin tuntumaan.
Kaksipäiväisen tapahtuman järjestämisvastuu vaihtuu vuosittain, ja tällä kertaa vuorossa oli Ahvenanmaan diabetesyhdistys. Ohjelmassa oli asiaa ja virkistystä, kuten aiempinakin vuosina.
Seuraava Svenska Träffen on Närpiössä, ja tapahtuman järjestää Södra Österbottens Diabetesförening.
Sosiaalinen yhteenkuuluvuus
Ruotsinkielisten diabetesyhdistysten toiminta käynnistyi koronan jälkeen vauhdikkaasti. Svenska Träffen -tapaamiset Helsingissä 2022 ja Vaasassa 2023 vetivät yhteen väkeä yli odotusten – Vaasassa peräti kaksinkertaisen määrän kuin mitä osattiin odottaa.
Diabetesliitossa pitkään vaikuttanut Anders Laurén on koonnut yhteen ruotsinkielisen toiminnan lukuja jäsenistön määrän kehityksestä ja ikärakenteesta viime vuosilta. Hän on Keski-Uudenmaan ja Turun alueen ruotsinkielisten yhdistysten (Mellersta Nylands Diabetesförening eli MENDI ja Diabetesföreningen i Åboland) puheenjohtaja ja ensin mainitun perustajajäsen vuodesta 1988. Hän on toiminut Diabetesliiton hallituksen varapuheenjohtajana viime kevääseen saakka sekä aiemmin Diabetesliiton valtuuston varapuheenjohtajana.
Ruotsinkielisten yhdistysten jäsenmäärä ei ole laskenut samaan tapaan kuin suomenkielisellä järjestökentällä. Ruotsinkielisten suhteellinen määrä liitossa on kasvanut hiukan. Syynä valoisampaan kehitykseen Laurén pitää vahvaa vähemmistöidentiteettiä.
– Tämä näkyy sosiaalisena yhteenkuuluvuutena. Yhteen kokoonnutaan kielen takia. Sekin vaikuttaa, että yhdistystoiminnalla on ruotsinkielisten keskuudessa vahvat perinteet. hän sanoo.
Tiedonsaanti on tärkeää ja monipuolinen ohjelma vetää väkeä, mutta vapaalla yhdessäololla ja tuttujen tapaamisella on suuri merkitys. Tämä ei koske vain tapahtumia: paikallisyhdistysten pitää tarjota aktiivista toimintaa, jotta ne saavat uusia jäseniä ja pystyvät pitämään vanhat.
– Erityisesti Vaasassa Svenska Träffenin ohjelma oli suunnattu nuoremmille, ja se houkutteli 30–45-vuotiaita osallistujia. Näihin ikäluokkiin kuuluvia on liittynyt myös jäseniksi yhdistyksiin, Laurén kertoo.
Sitä nuorempia on vaikea saada mukaan.
Keskustelu yhdistymisestä käynnissä
Diabetesliiton ruotsinkieliset yhdistykset kattavat Keski-Pohjanmaan ja Vaasan rannikkoseudut, Turun seudun sekä Ahvenanmaan, Helsingin ja Uudenmaan alueet. Ruotsinkielisiä yhdistyksiä on seitsemän ja viidessä yhdistyksessä järjestetään toimintaa kahdella kielellä. Ruotsinkielisiä jäseniä Diabetesliitossa oli vuodenvaihteessa kaikkiaan 2 621, joka on kuutisen prosenttia koko jäsenmäärästä. Lisäksi ammatillisissa yhdistyksissä on joitakin kymmeniä ruotsinkielisiä.
Myös ruotsinkielisissä yhdistyksissä on alettu keskustella voimien yhdistämisestä yhdeksi valtakunnalliseksi yhdistykseksi. Yhdistymisajatuksen taustalla ovat toiveet byrokratian purkamisesta ja leveämmistä hartioista, mikä tarkoittaa suurempaa vaikutusvaltaa sote-kentällä.
– Keskustelut yhdistysten kanssa ovat alkuvaiheessa, eikä mitään aikataulua ole tehty. Vaikka yhdistyminen toteutuisi, kaiken perustaksi tarvitaan edelleen paikallista toimintaa ja paikallisia toimijoita. Myös resurssien jakamisesta pitää sopia yhdistysten hyväksymällä tavalla ennen kuin yhteinen yhdistys on mahdollinen, Laurén korostaa.
Ungdomsträffen keväällä
MENDI järjestää ruotsinkielisten nuorten tapahtuman keväällä 2025. Tapaaminen on tarkoitettu 13–18-vuotiaille. Tapahtumasta tulee tarkempaa tietoa myöhemmin.
Mitä Svenska Träffen merkitsee sinulle?
Kysyimme kahdelta osallistujalta
- Mitä Svenska Träffen merkitsee sinulle?
- Mikä houkutteli sinut mukaan tapahtumaan?
- Täyttyivätkö odotukset?
- Mikä jäi erityisesti mieleen?
Anna Lomberg, Västra Nylands Diabetesförening
- Svenska Träffen tarjoaa mahdollisuuden tavata henkilöitä, joilla on sama diagnoosi ja joiden kanssa voi keskustella omalla äidinkielellä. Tapahtumassa saa myös tietoa asioista, jotka tukevat omaa hoitoa. Vertaistuki on tärkeää.
- Vertaistuen mahdollisuus sai minut lähtemään mukaan tapahtumaan.
- Ohjelma tarjosi sitä, mitä odotinkin.
- Se, että Ihminen on itse vastuussa omasta hyvinvoinnistaan.
Raymond Wesander, Södra Österbottens Diabetesförening
- On hienoa kuulua yhteisöön ja tavata muita, vertailla eri diabetesyhdistysten toimintaa ja saada ideoita oman yhdistyksen toimintaan. Myös ajankohtaiset asiat kiinnostavat. Kuuluminen yhteisöön on tärkeää.
- Yhdistyksen puheenjohtajana on itsestään selvää osallistua ja saada ideoita omaan toimintaan.
- Kyllä, luennot olivat odotetun hyviä.
- Lääkäri Emil Sanders kertoi insuliiniresistenssistä selkeästi.
Kirjoittaja: Terhi Kvick