Tekniikasta apua omaseurantaan?

5022
Kuva: Karoliina Pertamo

Teksti: Mika Haulo

Kauas on päästy niistä ajoista, kun verensokerin mittaaminen vaati noin salkun kokoisen välinearsenaalin, ja mittaustulosta odotellessa saattoi keittää vaikka kahvit. Mutta miltä näyttää diabeteksen omahoidon tulevaisuus?

Eräs selkeästi näkyvä omaseurannan kehitysaskel on mobiilaitteiden ja pilvipalveluiden esiinmarssi. Ne ovat hiljakseen syrjäyttämässä paperiset seurantavihkot. Kännykkään kytkettynä verensokeriarvot siirtyvät hetkessä mittarista mobiilisovelluksiin tai suoraan internetiin asti.

Tietojen siirtäminen mittarista muualle onkin tarpeen, sillä niiden pieni näyttö ei riitä kovin syvälliseen verensokerin analysointiin. Kännyköiden, tablettien ja tietokoneiden isoilla näytöillä tutkiskelu onnistuu paremmin. Internetin avulla myös tietojen jakaminen läheisten tai hoitopaikan kanssa onnistuu helposti.

“Me emme jää odottamaan”

Uudet diabetestuotteet tulevat tuotekehitysputkesta kauppojen hyllyille hitaasti, koska toimiala on tarkkaan valvottua ja tuotteiden turvallisuus pitää varmistaa huolellisesti. Monia hyödyllisiä keksintöjä joudutaan näin odottamaan turhankin kauan.

Teknologian arkipäiväistyminen on tuonut erilaisia kotitekoisia viritelmiä virallisten hoitovälineiden rinnalle. Ohjelmistot asentuvat parilla klikkauksella, ja elektroniikkakomponentteja pystyy helpoimmillaan naksauttelemaan yhteen kuin Lego-palikoita. Näihin rakennelmiin ei tarkka syynäys ulotu, ja monille viimeistelemätön ja pikkuvikainen tuote on parempi kuin ei mitään, jos siitä on diabeteksen hoidossa apua.

Internetissä diabetesaiheisia tee-se-itse-projekteja yhdistäväksi tunnuslauseeksi onkin hiljakseen muodostunut “We Are Not Waiting” – “Me emme jää odottamaan”.

Todellisia innovaatioita vai ennenaikaista hehkutusta?

Terveysteknologia on nyt nousussa, ja bisneksessä liikkuu paljon rahaa. Esimerkiksi diabetes on kansantalouden kannalta merkittävä menoerä, joten hoidon kustannuksia pienentävillä hoitotuotteilla on lupaavat markkinat. Siksi ei ole poikkeuksellista, että uusista keksinnöistä puhutaan todella optimistiseen sävyyn, vaikka varmuutta tuotteiden valmistumisesta ei vielä ole.

Osa lupaavan oloisista keksinnöistä ei koskaan näe päivänvaloa, koska teknologia ei lopulta osoittaudu riittävän toimivaksi, tai sitä kehittävä yhtiö menee varojen loppuessa konkurssiin. Epäonnistuneet yritykset ovat silti hyödyllisiä, sillä ne toimivat suunnannäyttäjinä ja tienraivaajina seuraajilleen uuden diabetesteknologian luomisessa.


 

Joitakin uutuuksia ja tulevaisuuden tuotteita

Nämä ovat jo saatavilla:

Mendor ONE on suomalaisyhtiön uusi palvelukonsepti, joka yhdistää verensokerimittarin, pilvipalvelun ja diabeteshoitajan “virtuaalivastaanoton”. Diabeetikot saavat käyttöönsä Mendor Smart -mittarin, joka lähettää mittaustulokset langattomasti Mendorin omaan Balance-pilvipalveluun. Balance toimii samalla diabeetikon ja hoitajan viestintäkanavana.
www.mendor.com/mendor-one

Värikkään verensokerimittarin suunnitellut suomalainen MODZ on tuonut verensokerimittarin ja Modzweb-verkkopalvelun rinnalle älypuhelinsovelluksen. Se vastaa käyttötarkoitukseltaan Modzwebiä, mutta on natiivisovelluksena verkkosivua miellyttävämpi käyttää mobiililaitteilla.
www.modz.fi
www.modzweb.com 

Nightscout on tee-se-itse-palveluna asennettava etämonitoriohjelmisto glukoosisensorien käyttäjille. Yhdysvaltalaisen perheenisän puuhasteluna alkanut projekti on parissa vuodessa kasvanut tuhansien diabeetikoiden ja diabeetikkolasten huoltajien yhteisöksi.
http://www.nightscout.info/, Facebook-ryhmät “CGM In the Cloud” ja “Nightscout Suomi (Finland)”

Sokeriseuranta-verkkopalvelu on diabetesmuistio internetissä, jonka avulla voi pitää kirjaa monista omahoidon kannalta tärkeistä asioista ja tarkastella eri asioiden vaikutusta verensokeriin. Sokeriseuranta on maksuton ja suomenkielinen palvelu.
https://www.sokeriseuranta.fi 

Näitä joudumme vielä odottamaan Suomessa:

Dexcomin uusi sensorijärjestelmä G5 ei vaadi erillistä vastaanotinta, vaan lähettimen tiedot siirtyvät Bluetooth-yhteyden yli älypuhelimeen. Yhtiö julkaisi hiljattain myös Share-palvelun, jonka avulla sensorista saatuja tietoja voi älypuhelinsovelluksen avulla tarkastella etänä.
http://www.dexcom.com
http://diatribe.org/drugdevice-name/dexcom-gen-5 

Uudet CareSens -verensokerimittarit käyttävät älypuhelinta mittaustietojen lähettämiseen. Kännykkään mittarit kytkeytyvät mallista riippuen joko Bluetoothilla, NFC-yhteydellä tai OTG-mobiilikaapelilla. Mittaustulokset saa välitettyä automaattisesti esimerkiksi omaiselle tekstiviestillä tai pilvipalvelun välityksellä.
http://www.i-sens.com/html/pro/CareSens_N_Premier.php
http://www.i-sens.com/html/pro/CareSens_N_NFC.php 

FreeStyle Libre on Abbottin valmistama verensokerimittarin ja glukoosisensorin välimuoto. Yhteistä sensoreiden kanssa on ihon alle asetettava anturi, joka FreeStyle Libressä laitetaan käsivarteen ja se, että laite mittaa sokeritasoja muutaman minuutin välein. Tuloksia ei kuitenkaan näe jatkuvasti, vaan verensokeri “mitataan” pyyhkäisemällä monitorilaitetta anturin yli. Yhdellä pyyhkäisyllä anturista saa edellisen kahdeksan tunnin mittaustulokset.
http://www.freestylelibre.co.uk/ 

Nämä ovat vasta kehitteillä:

Kalifornian yliopiston tutkimuskohteena on eräänlainen tulostettu sensoritatuointi, joka pienellä testiryhmällä osoittautui tarkaksi tavaksi mitata verensokeria. Tutkijoiden mukaan väliaikaisen tatuoinnin avulla on mahdollista analysoida solunesteestä käsin muutakin kuin vain sokeriarvoja.
http://pubs.acs.org/stoken/presspac/presspac/full/10.1021/ac504300n 

Brittiläinen Glucosense on uusin tulokas optisten verensokerimittareiden markkinoilla. Yhtiö kehittää lasersäteeseen perustuvaa teknologiaa, joka mahdollistaisi verensokerin sensoroinnin ilman verinäytteen ottamista tai ihon alle asetettavaa anturia.
http://glucosense.net/ 

Tidepool-projekti on useasta osasta koostuva avoimen lähdekoodin ohjelmistoalusta. Palvelu ei ole vielä julkisesti avattu, mutta ohjelmistojen kehityksestä ja testaamisesta kiinnostuneet voivat kokeilla vapaasti ohjelmistojen kehitysversioita.
http://tidepool.org/