Mittarista tuli kaveri

3925
Anni alkoi heti fanittaa MODZ-mittaria, ja äiti Sanna Salmelakin on tyytyväinen, kun hänen puhelimeensa kilahtaa viesti jokaisesta Annin verensokerinmittauksesta. Kuva: Tapio Vanhatalo

Teksti: Mari Vehmanen

Suomalainen MODZ-verensokerimittari on kehitetty erityisesti lapsille ja nuorille. Klaukkalalainen Anni uskaltautui MODZin ansiosta rippileirille.

Viisitoistavuotias Anni puhuu verensokerimittaristaan yhtä innostuneesti kuin nuoret kertovat yleensä uudesta puhelimestaan.

– Minusta on tullut ihan fani. Pidän sitä koko ajan esillä kaulapussukassa.

Anni otti MODZ-mittarin käyttöön ensimmäisten joukossa sen tultua markkinoille viime keväänä.

– Äiti näki, kun MODZia esiteltiin messuilla pari vuotta sitten. Siitä asti meillä odotettiin innolla sen ilmestymistä myyntiin, Anni kertoo.

Suomalaisen MODZin suunnittelussa on mietitty erityisesti diabeetikkolasten ja -nuorten toiveita. Laitteessa on kosketusnäyttö, ja sillä mitatut verensokeriarvot tallentuvat langattomasti suoraan nettitietokantaan. Lisäksi jokaisesta mittaustuloksesta lähtee automaattisesti tekstiviesti haluttuun numeroon, eli yleensä jommallekummalle vanhemmista.

Laite muistuttaa, kun on mittaamisaika. Se antaa palautetta tuloksesta tavalla, jonka pienikin lapsi hahmottaa: vihreä hymynaama kertoo hyvästä, punainen irvistävä hahmo matalasta ja violetti uupunut ilme liian korkeasta verensokerista. Valittavana on myös käyttöliittymä, jossa Angry Birds -hahmot viestivät tuloksista.

Hyvistä verensokeriarvoista saa palkkion, ja käyttäjä pääsee etenemään uusille tasoille samaan tapaan kuin mobiilipeleissä. Riittävästi hyviä tuloksia kerännyt voi osallistua pienten tuotelahjojen arvontaan.

Lisää omaa vastuuta

Annin verensokerin seurannan MODZ on muuttanut kokonaan.

– Verensokeriarvojen merkkailu paperille on minulle yhtä tuskaa. Aina polille mennessä hävetti esitellä tyhjää vihkoa. Nyt tulokset voi näyttää lääkärille ja hoitajalle netistä.

Vielä enemmän uusi mittari on Annin mielestä vaikuttanut väleihin äidin kanssa. Muistutteluun ja perään soitteluun ei ole entisenlaista tarvetta, sillä äiti saa välittömästi tekstarin jokaisesta mittauksesta.

– Ja on minulla itsellänikin turvallisempi olo, kun olen poissa kotoa. Tiedän äidin olevan heti ajan tasalla liian matalasta tai korkeasta verensokeriarvosta. Hän voi sitten soittaa minulle tai laittaa viestillä ohjeita vaikka lisähiilareista, Anni kuvailee.

Hänen mukaansa laite on auttanut ottamaan lisää vastuuta omasta hoidosta ja lähtemään rohkeasti erilaisiin menoihin.

– Äiti tietää tilanteen vaikkapa ringettejoukkueemme pelireissujen aikana. Kummankaan ei tarvitse hätäillä. Enkä olisi välttämättä uskaltanut lähteä rippileirille ilman MODZia.

Anni ei ole ennenkään salaillut verensokerin mittaamista esimerkiksi koulussa. MODZin symboleista kaveritkin tajuavat nyt entistä paremmin, mitä verensokerin vaihtelut käytännössä tarkoittavat.

– Vielä tsemppaavammaksi mittarin voisi saada, jos palkintona hyvistä arvoista olisi vaikka ilmaista Spotify-aikaa, Anni heittää kehittämisehdotuksen.

Myös positiivista palautetta

Äiti Sanna Salmela yhtyy tyttärensä näkemyksiin. Hänen mielestään parasta uudessa verensokerimittarissa on turvallisuuden tunne puolin ja toisin.

– Napanuora perheen nuoreen diabeetikkoon ei katkea mutta pitenee huomattavasti entisestä. Tämä sopii erityisesti Annin kaltaiselle nuorelle, joka ei istu kotona vaan menee ja harrastaa, Sanna Salmela sanoo.

Jokaisesta mittauksesta puhelimeen kilahtavat tekstiviestit rauhoittavat mieltä esimerkiksi silloin, kun tytär on yökylässä ystävien luona.

– Totta kai nuorten elämään kuuluu valvoa myöhään, pitää hauskaa ja käydä pitsalla kavereiden kanssa. Nyt näen, ettei verensokerin mittaaminen ole silti unohtunut. Ja Anni saattaa itsekin huonomman tuloksen saatuaan laittaa nopeasti rauhoitteluviestin, että on jo korjannut tilanteen.

Sanna Salmela kertoo pyrkivänsä antamaan myös positiivista palautetta. Hyvästä mittaustuloksesta tyttärelle lähtee sydän tai peukku.

Äidin mielestä erilaisista verensokeriarvoista kertovat ilmeet ja värit hyödyttävät myös vanhempia.

– Aikuinen osaa tietysti tulkita numeroitakin. Mutta kyllä esimerkiksi matala verensokeriarvo konkretisoituu ihan uudella tavalla, kun ruutu välkkyy punaisena.

Ainoa miinuspuoli uudessa mittarissa on Sanna Salmelan mukaan hinta. Uutena tuotteena MODZ ei toistaiseksi ei ole minkään kunnan hoitovälinejakelussa, joten sekä mittari että liuskat on kustannettava itse.

– Sama summa – noin 70 euroa kuussa – kuluu helposti paljon turhempaan. Olen valmis maksamaan sen verran siitä, että Anni tuntee olonsa turvalliseksi, Sanna Salmela toteaa.


 

Mittari saa näkyä

Mitä diabeetikkolapset itse haluavat verensokerimittariltaan? MODZin kehittäjä, Salla Koski kertoo koko pitkän suunnitteluprosessin lähteneen liikkeelle tästä kysymyksestä.

– Lapset toivovat mittaria, jota kehtaa pitää esillä ja josta voi olla jopa ylpeä. Kiva ulkoasu on tärkeä osa MODZia.

Salla Koski alkoi kehittää laitetta kymmenisen vuotta sitten opiskellessaan Englannissa teollista muotoilua. Ennestään hänellä oli fysioterapeutin koulutus.

Myyntiin MODZ tuli viime maaliskuussa. Salla Kosken mukaan vastaanotto on ollut innostunutta.

– Perheiltä on tullut kommentteja, että ensimmäistä kertaa mittaaminen on lapsen mielestä hauskaa. Vanhemmat ovat myös kertoneet lasten alkaneen hahmottaa hoitotasapainoaan aivan uudella tavalla. Pelkät numerot eivät ole monelle riittävän informatiivisia, Salla Koski sanoo.

Myös opettajien mielestä mittari on helpottanut diabeteksen hoitoa koulupäivien aikana. Ehkä paras palaute on kuitenkin ollut se, että käyttäjien HbA1c-arvot ovat laskeneet MODZiin siirtymisen jälkeen.

– Juuri tämä on ollut tavoitteemme: luoda mittari, joka tsemppaa pyrkimään kohti hyvää hoitotasapainoa, Salla Koski kertoo.


 

MODZ-mittari innosti Emilin yrittämään aina vaan parempia verensokeriarvoja. Kuva: Kaja Normet
MODZ-mittari innosti Emilin yrittämään aina vaan parempia verensokeriarvoja. Kuva: Kaja Normet
Kilpailuhenki heräsi

Diabetesliitossa työskentelevä diabeteshoitaja Kaja Normet on testannut MODZia oman perheensä 8-vuotiaan diabeetikon kanssa. Hänen mukaansa mikään sairauteen liittyvä asia ei ole aiemmin herättänyt Emil-pojassa samanlaista intoa.

- MODZ sopii erityisesti pienille koululaisille, joiden vanhemmat ovat huolissaan lapsen pärjäämisestä yksinäisten iltapäivien aikana, Kaja Normet sanoo. Kuva: Juha Mattila
– MODZ sopii erityisesti pienille koululaisille, joiden vanhemmat ovat huolissaan lapsen pärjäämisestä yksinäisten iltapäivien aikana, Kaja Normet sanoo. Kuva: Juha Mattila

– Lapsi alkoi suorastaan odottaa, milloin pääsee taas mittaamaan verensokerin ja yrittämään hyvää tulosta. Yllättäen lukemat tasoittuivat päivä päivältä. Ainakin tokaluokkalaisessa pojanviikarissa MODZ näköjään synnyttää positiivisen kilpailuhengen, mikä voi vaikuttaa hoitotasapainoon pidemmälläkin ajalla.

Kaja Normet arvelee MODZin sopivan erityisesti 3.–6.-luokkalaisten diabeetikoiden perheille.

– Senikäisille ei ole tarjolla iltapäivätoimintaa koulupäivän päätyttyä, ja vanhemmilla on hätä lasten pärjäämisestä pitkien yksinäisten iltapäivien aikana. Tekstiviestit verensokeriarvoista varmasti hälventävät huolta. Lisäksi mittari antaa turvaa koulupäivän aikana, ellei koulussa ole mahdollisuutta tukihenkilöön.

Myös vastasairastuneet lapset hyötyisivät Kaja Normetin mielestä MODZista. Kuvat ja grafiikat auttavat lasta ja läheisiä aikuisia hahmottamaan, mitä erilaiset verensokeriarvot tarkoittavat ja miltä ne diabeetikosta tuntuvat.

– Hinta varmasti mietityttää monia. Mutta toisaalta voi vaikka ajatella, että käyttää lapselle myönnetyn vammaistuen tähän tarkoitukseen. Kannattaa myös selvittää, voisiko jokin lapsen vakuutuksista korvata käyttöä. Mielenrauhalla on merkitystä.

Kaja Normet kutsuu MODZia uuden sukupolven innovatiivisten mittareiden tienraivaajaksi.

– Toivottavasti tämänkaltaisten laitteiden osuus hoitovälinemarkkinoilla kasvaa.